Echinacea (Echinacea Purpurea) – o plantă miracol!
Părţi aeriene şi rădăcini sunt adăugate in alimentația albinelor pentru a produce LifeMel, si DefenceMel
Se spune că Amerindienii au descoperit utilizările medicinale ale Echinaceei atunci când au observat că elanii căutau Echinacea când erau bolnavi sau răniți.
Acești „americani nativi” au identificat efectiv planta ca rădăcină de elan, nicidecum numele comun al Echinaceei pe care îl folosim acum.
Indicatii terapeutice:
În secolul al XIX-lea, practicienii de medicină „eclectică” foloseau Echinaceea pentru orice, de la mușcăturile de șarpe până la calmarea durerilor.
Utilizarea sa ca remediu in sezonul rece nu a avut loc decât mai târziu, când un producător elvețian de suplimente alimentare a eronat faptul că triburile nativ americane utilizau Echinaceea pentru a prevenii răceala sau gripa.
Defapt triburile foloseau Echinacea pentru a trata unele dintre simptomele care ar fi putut fi cauzate de răceala obișnuită, cum ar fi durerile de gât și durerile de cap.
Astăzi, multe studii au fost făcute pe această plantă miraculoasă.
Un studiu realizat de Universitatea din Connecticut a relevat concluziile din 14 studii anterioare care au examinat Echinacea și au concluzionat că Echinaceea poate reduce șansele de răceala sau gripă cu aproximativ 58% și de a reduce durata gripei cu o medie de 1,4 zile.
Proprietățile medicinale ale plantei:
Beneficiile echinaceei nu se limitează la prevenirea răcelii și gripei, de asemenea, cercetările au arătat că Echinacea este eficientă în tratarea bronșitelor, tuberculozei, infecțiilor etc.
De fapt, conține echinacozid (un antibiotic natural, comparabil cu penicilina în vigoare) si bioflavonoizi, cinarina si polifructozani.
Totuși, deși Echinaceea are un efect antibiotic, permițându-i să atace direct bacteriile, funcționează în primul rând făcând propriile celule imunitare mai eficiente pentru a ataca o gamă largă de virusuri, bacterii, ciuperci și protozoare, ceea ce o face inestimabilă în vindecarea rănilor și în tratamentul bolilor infecțioase.
Unele studii indică chiar că Echinacea ar putea fi benefică și în ajutorul cancerului si chimioterapiei.
Echinacea conține de asemenea și echinaceina, o substanță biochimică care protejează împotriva atacului de germeni prin neutralizarea țesutului prin dizolvare a enzimei hialuronidază, produsă de mulți germeni.
Studii cum ar fi cel publicat în domeniul infecției și imunologiei, arată că Echinacea conține substanțe care stimulează capacitatea macrofagelor organismului de a distruge germenii.
Și alte studii de la Universitatea din München au arătat că extractele de Echinacea stimulează producția de celule T ( limfocitele T) cu până la 30% mai mult decât medicamentele care stimulează imunitatea având abilități de stimulare a sistemului imunitar extraordinare, nu este surprinzător faptul că este recomandat și pentru tratarea infecțiilor tractului urinar, a infecțiilor cu drojdie vaginală, a infecțiilor urechii, a piciorului atletului, a sinusitei, a febrei de fân și a rănilor.
Arealul de raspandire al plantei echinaceea:
Nativă din câmpiile Americii de Nord.